Organizeaza-ti nunta in 12 pasi
Organizare nunta

Organizeaza-ti nunta in 12 pasi

de

Planificarea nuntii nu este o sarcina tocmai usoara si poate fi chiar stresanta. Solutia este sa fii foarte bine organizata.  Iata cateva sfaturi de inceput:

  1. Data nuntii

    Desi pare un lucru foarte usor de realizat, stabilirea datei casatoriei te va pune putin pe ganduri. In primul rand va trebui ca sala dorita sa fie libera in ziua respectiva, preotul care doresti sa va cunune sa fie disponibil si nu cumva sa fie intr-o zi de post, daca sunteti de religie ortodoxa. Asadar, pentru inceput stabileste cateva zile in care ai dori sa aiba loc casatoria, nu te opri doar la una singura pentru ca s-ar putea sa ai surprize.  Iar pe masura ce elimini problemele cu sala, cu preotul, etc. te vei hotari asupra zilei perfecte. Tine cont ca vara este sezonul cel mai aglomerat asa ca se poate sa iti fie mai greu sa gasesti o locatie de aceea trebuie sa cauti mai din timp, cu cel putin un an inainte.

  2. Buget

    Considerand ca ai stabilit deja data nuntii, lucru nu foarte usor de facut, ar trebui sa incepi sa te gandesti la bugetul pe care il vei aloca pentru organizarea nuntii.  Primul lucru, asigura-te ca ai la indemana o agenda in care vei tine toate datele si costurile ca altfel risti sa le pierzi sirul foarte repede.

  3. Locatie

    Gandeste-te unde ai vrea sa organizezi nunta:  intr-un restaurant, in aer liber, intr-un cort sau poate chiar in curtea casei.  Este foarte important sa stii locatia de la bun inceput pentru ca de locatie depind si restul: angajezi sau nu firma de catering, ai nevoie sau nu de cort, etc. In momentul in care ai hotarat care este locatia ideala, asigura-te  ca are numar suficient de locuri. Nu trebuie sa fie nici prea mare pentru ca spatiul ar arata pustiu, dar in nici un caz prea mica sa nu ai unde primi invitatii. Daca ai de unde alege, gandeste-te si la culoarea salii, sa se potriveasca cu aranjamentele pe care le ai tu in minte.

    Sa te interesezi de asemenea, care este pretul unui meniu, ce include meniul, daca localul trebuie inchiriat, daca poti aduce de acasa prajiturile sau bautura, daca trebuie platit separat personalul sau daca mai exista costuri suplimentare.  Neaparat, semneaza un contract in care sa fie mentionate toate detaliile de care ati vorbit pentru a nu aparea mai tarziu costuri neasteptate.   

  4. Furnizori

    Cerceteaza preturile furnizorilor sau ofertele agentiilor (incearca sa treci pe la cat mai multe) si pune pe hartie tot ce te intereseaza.  Sa ai intotdeauna in minte bugetul stabilit initial si pe cat posibil sa incerci sa nu il depasesti. Internetul iti este de mare ajutor la capitolul acesta deoarece poti gasi in mare cam tot ce te intereseaza, poti consulta mai multi ofertanti intr-un timp mult mai scurt. Dar in momentul in care ai gasit ceea ce cautai, neaparat sa mergi personal sa discuti detaliile la sediul firmei, nicidecum prin telefon. Din pacate, multe oferte de pe internet nu sunt chiar ceea ce par. Cea mai importanta este agentia care iti va organiza nunta, care se va ocupa de aranjarea meselor, de decorul salii, de decorul bisericii daca e cazul si de restul detaliilor: casuta pentru plicuri, vaze pentru flori, cosuletul pentru petale, etc. asa ca e bine sa o rezervi din timp.

  5. Tema nuntii

    Acum este la mare moda tema nuntii. Adevarul este ca te ajuta sa te organizezi mai bine, iti va fi mai usor in functie de tema, sa alegi o culoare si sa asortezi si accesoriile la tema aleasa. Tema poate sa  fie si o culoare, sau un anotimp, sau malul marii de exemplu, orice te face pe tine sa te simti in largul tau. 

  6. Muzica

    Problema cu muzica se poate rezolva in doua moduri: fie apelezi la un DJ, fie apelezi la o formatie. Depinde de gusturile fiecaruia. Daca optezi pentru un DJ poti spune ca esti mai stapana pe ce muzica se va asculta, mai ales daca ai timpul necesar sa faci tu playlist-ul, ca sa nu ai surprize. In schimb, nimic nu se poate compara cu o muzica live bine cantata. Bineinteles si pretul isi spune cuvantul asa ca si bugetul te va ajuta sa te hotarasti mai usor. Pe oricare dintre variante vei merge, neaparat sa te asiguri ca au recomandari bune, sa te interesezi de la persoane care au lucrat deja cu ei sau sa le ceri inregistrari de la alte nunti. Si daca e DJ, si daca e formatie ar fi bine sa stabilesti inainte cu ei ce gen de muzica NU doresti sa asculti la nunta ta. De asemenea trebuie sa te hotarasti din timp pentru a fi sigura ca ai formatia preferata la nunta.

  7. Foto, Video

    Cat despre fotograf si videograf iti recomand sa nu fie una si aceeasi persoana si in niciun caz sa nu te bazezi pe  multimea de prieteni care au aparate de fotografiat pentru ca ei au venit la nunta ta sa se distreze si ar putea scapa din vedere unele lucruri esentiale. Daca doresti totusi sa ramai cu niste amintiri de calitate asigura-te ca mergi pe mana unor profesionisti. Este necesar sa studiezi bine portofoliul fotografului si al cameramanului inainte, iar daca angajezi o firma pentru foto si video asigura-te ca vezi portofoliul fotografului care iti vine la nunta si nu al altui fotograf din cadrul firmei. La fel si pentru video.  Intereseaza-te ce contin pachetele de nunta oferite, cate fotografii primesti printate, daca primesti fotografiile pe dvd, daca primesti album etc. Pentru video, asigura-te ca montajul va fi pe placul tau, cu sau fara inimioare plutitoare sau alte efecte video. Spune clar de la inceput tot ce doresti.

    Intotdeauna sa iti amintesti ca peste ani cu atat ramai: cu fotografiile si cu inregistrarea nuntii. Asa ca aici nu e cazul sa faci economii.

  8. Florile

    In afara de decorarea facuta de agentia pe care ai ales-o trebuie sa te mai gandesti si la flori care de obicei nu intra in pachetul cu decorul salii. Ai nevoie de aranjamente florare fie pentru biserica, fie pentru mijlocul meselor sau masa mirilor, fie pentru masina miresei, pentru lumanarile nasilor, sa nu mai vorbim de buchetul miresei sau al domnisoarelor de onoare. Gaseste o florarie care sa fie pe gustul tau si lasa-te pe mana lor.  Inainte de asta insa, treci pe la cat mai multe florarii si analizeaza cataloagele lor de prezentare. Sa te asiguri ca aranjamentele  din cataloage sunt facute de mana lor si nu sunt luate de prin reviste sau de pe internet.

  9. Rochie, costum, verighete

    Iata ca am ajuns aproape de ultima suta de metri asa ca ar trebui sa porniti mai intai in cautarea verighetelor. In cazul in care nu gasesti ceva sa sa ti se potriveasca sau sa iti placa   sa stii ca o comanda dureaza cam o luna. Poti cumpara din timp pantofii astfel ai si timp sa ii porti o vreme prin casa inaintea nuntii ca sa nu ai probleme mai tarziu, puteti sa cautati locatii pentru luna de miere, poate chiar sa rezervati biletele in cazul in care ati hotarat locatia si sa nu uitati cumva de invitatii care ar fi ideal sa le impartiti cu cel putin o luna inainte de nunta si sa nu uitati de confirmari.

    Rochia de mireasa si costumul de mire este bine sa le cumparati cu o luna sau doua inainte de nunta pentru ca pot aparea modificari de silueta. Daca stii ce rochie iti doresti si de ce culoare, poti alege din timp accesoriile, voalul si posetuta.

  10. Cununia civila

    Recomandarea mea este sa nu iti programezi cununia civila in ziua nuntii. Si asa ai destula bataie de cap in acea zi, sa mergi la coafor, sa mergi la machiaj, sa mai ai timp si de poze, etc. Ideal ar fi sa programezi cununia civila cu o saptamana sau doua inainte de nunta. Inviti doar rudele apropiate si prietenii si scapi de o grija in ziua nuntii. Oricum, sa stii ca actele trebuie depuse la Oficiul Starii Civile cu minimum 10 zile inaintea cununiei. Dar cel mai bine este sa sunati la primarie si in functie de data  dorita de voi, functionarul public va va spune cand puteti depunde actele.

  11. Ultima suta de metri

    Mai ai cam o luna pana la marele eveniment si inca mai ai o multime de lucruri de facut. Daca nu ai cumparat inca rochia de mireasa, costumul de mire si acesoriile ,acum este momentul. Nu uita de voal, cravata (lavaliera sau papion), acul de cravata, butoni, gentuta sau saculetul de mireasa, etc.

    Trebuie sa pui la punct ultimele detalii legate de organizare, sa vorbesti cu decoratorul, cu fotograful si cameramanul, cu DJ-ul sau cu formatia, cu preotul, cu florarul, sa te asiguri ca totul este asa cum ati stabilit si ca nu vor aparea probleme.

    In ultima saptamana verifica confirmarile si suna invitatii care nu au confirmat sa stii cati invitati vei avea pana la urma.  Stabileste ultimele detalii cu privire la meniu, comanda prajiturile si tortul. Prajiturile pot fi comandate si mai devreme mai ales daca ai ales o cofetarie celebra care are intotdeauna mult de lucru. Stabileste si ora de livrare a tortului, de obicei se fac livrari pana la ora 2-3 dimineata.

    Ultima saptamana iti este dedicata tie pentru coafor, cosmetica, manichiura si pedichiura. Rasfata-te cu tot felul de tratamente si simte-te bine.

  12. Ziua nuntii

    Daca doresti sa ai la nunta o masa cu fructe, acestea trebuie cumparate de cineva in ziua nuntii si duse la sala pentru a fi aranjate.

    Sa nu cumva sa sari peste micul dejun. Este cea mai mare greseala sa refuzi micul dejun din cauza agitatiei, din cauza emotiilor, etc. Mananca ceva sanatos si usor ca sa ai energie pentru  ziua plina de emotii si bucurii ce te asteapta.

    In rest, in ziua nuntii, relaxeaza-te, este ziua ta. Nu lasa pe nimeni sa iti strice buna dispozitie. Bucura-te de fiecare clipa, savureaza fiecare moment ca doar ai muncit un an de zile pentru asta. Sa fii impacata cu gandul ca niciodata nu vei reusi sa multumesti pe toata lumea, asa ca  nu pleca urechea la tot felul de comentarii ce pot aparea.

    Traieste si savureaza cu tot sufletul cea mai frumoasa zi din viata voastra!

Opinii (0)

Adauga opinia ta: